شرکتهای دانشبنیان بر اساس ماهیت و فعالیتشان، به دو گروه شرکتهای دانشبنیان تولیدی و نوپا دستهبندی شده و دانشبنیانهای نوپا یا تولیدی نیز بر اساس نوع فعالیت، پیچیدگی و اهمیت فناورانه در سه گروه نوع یک، نوع دو یا نوع سه جای میگیرند.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرد: از میان ۶ هزار و ۳۵ شرکت دانشبنیان، بیشترین حجم از این کسب وکارها به دانشبنیانهای تولیدی نوع ۲با سه هزار و ۲۸۹ شرکت اختصاص دارد و از جمع این کسب و کارها، ۵۴ درصد از فعالیتهای فناورانه به این گروه اختصاص دارد.
همچنین شرکتهای دانشبنیان نوپا نوع ۲ با تعداد هزار و ۵۸۰ شرکت، سهم ۲۶ درصدی از زیستبوم نوآوری و فناوری را به خود اختصاص دادهاند.
شرکتهای دانشبنیان در حوزههای گوناگون فناوری از جمله فناوری زیستی، کشاورزی، صنایع غذایی، دارو، فرآوردههای پیشرفته تشخیص و درمان، مواد پیشرفته، محصولات مبتنی بر فناوریهای شیمیایی، ماشینآلات پیشرفته، تجهیزات پزشکی، برق، الکترونیک، فوتونیک، مخابرات، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرمافزارهای رایانهای و خدمات تجاریسازی بیشترین حجم از تولید محصولات و خدمات دانشبنیان را ارائه میدهند.
وجود زیرساختها پهنههای نوآورانه و خدمات سهلالوصول موجب شده است تا بیشترین تمرکز فعالان زیستبوم نوآوری از جمله شرکتهای دانشبنیان در تهران صورت بگیرد، به طوریکه پایتخت میزان بیش از سه هزار و ۱۹۹ شرکت دانشبنیان است.
اما استان اصفهان پس از پایتخت، دارنده بیشترین شرکتهای دانشبنیان است به طوری که ۵۴۷ شرکت دانشبنیان در این استان استقرار دارند و استان خراسان رضوی با ۳۱۶ شرکت دانشبنیان رتبه سوم استقرار فعالان زیستبوم نوآوری و فناوری را به خود اختصاص داده است.